Saturday, April 20, 2024
HomeHungarianBeszámoló a 2018-as Antwerp Classicről

Beszámoló a 2018-as Antwerp Classicről

Vasárnap zárta kapuit a 41. antwerpeni oldtimer-kiállítás, az Antwerp Classic (hivatalos oldal az alábbi linken érhető el). Három éve ez volt a legelső komolyabb oldtimer-kiállítás, amire eljutottam, és ez kicsit meghatározta a viszonyomat a rendezvényhez.

Mindazonáltal azóta én is sok mindent láttam. Olyan dolgokat, amelyek jelentősen emelték az inger-küszöbömet: mint nemzetközi autószalonokon megszokott színvonalú gyári standok vagy a klasszikus Spa-i pályán egymást gyűrő C csoportos versenyautók és túraautó-legendák.

A fenti galéria egy búfelejtő sorozat kárpótlásul a nem túl profi antwerpeni fotókért. Gyári díszletek és profi világítás hiányában a tükörreflexes sem tud csodákat tenni, én meg annyira sem értek a fényképezéshez, mint az autókhoz… Talán fenti élménycunami fényében is írtam, hogy a 2017-es rendezvény picit csalódást keltett, mivel úgy éreztem, nem hozták ki, amit lehetett a Ferrari tematikából (nem voltak egyedül). A 2018-as a Le Mans-i belga sikerek, a 70 éves Porsche 356 és a Citroen 2CV még nehezebben tud lenyűgözni, de aki a környéken jár, érdemes elnéznie.

E három téma közül kétség kívül a belga sportsikerek megmozgatták meg a legtöbb autót, amelynek tiszteletére több tucat autót állítottak ki a nagycsarnok keleti harmadában. Valami hasonló jolly joker programot láttam itt két éve is, akkor kicsit jobban le is nyűgözött a felhozatal, de a belgák becsületére legyen mondva, nem sütötték el ugyanazokat az autókat.

Ezek olyan verdák, amelyeket kifejezetten erre az alkalomra gyűjtöttek össze, és valszeg akad még pár tucat hasonló darab privátgyűjtőknél vagy múzeumokban.

Ezek között éppúgy akadnak belga szemmel hétköznapi (de nálunk annál inkább egzotikusabbnak számító) Porschék és Alpine-ok, valamint a klasszik-versenyeken arató De Tomaso Panterák, mint célirányosan fejlesztett (az igényes megjelenést annál inkább ignoráló) formula-autók. Ezek azok a furaszerzetek, amelyek esetében, ha egy állatra kellene asszociálnom, valószínűleg nem egy vadmacska vagy más főemlős ugrana be hanem valamilyen groteszk mélytengeri létformát neveznék meg…

A nagycsarnokban azért akadtak még érdekességek szép számmal. Az egyik kedvenc autóm az autógyártás egész történetéből a Lotus Espirit (tudom nagyobb a füstje mint a lángja, néha szó szerint is), amelyből egy gyönyörű, újszerű példány parkolt az egyik gyűjteményben. Mellette a szintén legendás Stratosból figyelt egy feltűnő, kanárisárga példány.

A régebbi autók között is igen látványos darabokat hoztak el. Akinek a De Tomaso Pantera nagyon kommersz (láttam vagy hármat is belőlük), a négyajtós Deauvillel tényleg egzotikus darabot birtokolhat. Szintén lenyűgözött a meglehetősen ritka a Volvo P1800 kupéból készült Cabrio változata. Ezekből egy is elég ahhoz, hogy egy oldtimer-rendezvénynek tekintélyt adjon.

Az Antwerp Classics egyik erőssége a márkaklubok jelenléte. Sokan készültek látványos standokkal, a két évfordulós tematikát (Porsche 356 és Citroen 2CV ) is márkaklubok, de azért egyik sem fogható egy gyári vagy akár importőri standhoz.

Persze azért akadnak eredeti darabok, mint a Capri amit „barn find” tematikával dekoráltak. Az előző évi rendezvények fényében úgy érzem, számos klub teljesített saját szintjén alul. Ez talán annak is betudható, hogy a jövő héten indul a Techno Classica és a klubok már az esseni standjukkal vannak elfoglalva (a két rendezvény szervezői amúgy is azonosak).

Talán a rémesen sűrű tavasz miatt, de az adok-veszek csarnok sem tűnt akkora eresztésnek, sőt ha jól számolom eggyel kevesebb csarnokot töltöttek meg.

Ahogy az elején írtam, némi rutinnal és 2 évnyi élménnyel más szemmel nézek egy ilyen rendezvényre. Ez a kéthónap pedig valóságos élménydaráló az oldtimerek kedvelőinek. Egy bő hónap alatt négy komoly rendezvényt tartottak. Aki a környéken jár, és szívesen kiad kb 20 eurót, hogy ritka és érdekes autókat áthasson, annak mindenképpen ajánlom. Én viszont úgy érzem, a jövő héten (tök egy időpontban) tartott stuttgarti és esseni rendezvényekkel sokkal jobban járnak az érdeklődők.

A Retro Classics egy számomra ismeretlen kiállítás (hivatalos oldaluk az alábbi linken érhető el), amely (szintén) Európa legnagyobbjának hirdeti magát. Az időpontokkal viszont sosincs szerencséjük. Előző évben az Antwerp Clasics-ra szervezték rá, most meg a Techno Classica új, márciusi időpontja tesz nekik keresztbe.

 

 

The Editor
The Editor
A non-partisan yet active car-maniac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Latest articles

Recent Comments

Christopher Robson on Hypercars in Maranello
The Editor on XC60 speed
The Editor on XC60 speed
béla on XC60 speed
béla on XC60 speed
béla on XC60 speed