Friday, April 19, 2024
HomeHungarianS(z)poiler alert – első benyomások a 2018-as esseni autókiállításról

S(z)poiler alert – első benyomások a 2018-as esseni autókiállításról

Két hete sikerült egy újabb emlékezetes látogatást eszközölnöm Essenben az idén 51. alkalommal megrendezett Essen Motor Shown (az ünnepi ötvenedik sajnos kimaradt). Nem először írok a rendezvényről, két éve már sikerült abszolválni a rendezvényt, és maradandó élményekkel távoztam (bár ezek egy részéről azt kívántam bárcsak ne égett volna bele a retinámba).

Az EMS nem hasonlítható nemzetközi autószalonokhoz, de a szervezők mindent bele adnak és igyekeznek minden igényt kielégíteni. A pár órás sétám alatt megcsodálhattam a VW hegyi menő Pikes Peak rekorder elektromos ID R versenyautóját és a Porsche 919 evo Nürburgring abszolút körrekorderét, betekintést nyertem a driftbajnokság edzésébe, és megcsodálhattam  a biológiai és műszaki szépség minden formáját (ahol nem csak a kabriók félmeztelenek), valamint borogattam szemeimet a tuning legsötétebb bugyrai után. A szervezők vártak pár ismertebb arcot is, a sztárvendég Ken Block volt, de számos szubkultúra rajongói is megtalálják vágyaik tárgyát a JDM-től (elvont japán belpiacos autók) a filmes autókig.

gelaendeplan_2018_ems-page-001.jpg

Az EMS nem egy hagyományos autószalon, négy különböző pillérre alapozza stratégiáját. A luxus oldtimerektől a széria autókon át a az elmebeteg tuningolásig és a telivér versenyautókig mindenki megtalálja a számítását Essenben. A négy témára felfűzhető gépjárművek százai remekül megtöltik az Essen Expo óriási csarnokait. Hogy éreztessem a nagyságrendet:  térképen a kisebbnek ható  4-es csarnok egy drift shownak ad otthont, nézőtérrel együtt. A gyakran egymásnak is ellentmondó fenti témák amúgy jól ellensúlyozzák egymást, bár a standok kissé eklektikus elrendezése néha vicces kombinációkat  eredményez. Személyes kedvencem amikor a topless testfestett hosztesz a hot wheels-es gyereksarok mellett próbálja kompenzálni az aranyszínű tuning VW Corrado szörnyűségét.

Oltimerek és egzotikus sportkocsik

Az 1. csarnokot a tökéletesen felújított elit oldtimereknek valamint drága és ritka sportkocsiknak tartották fenn (azért ezekből akadt az összes többi csarnokban is, csak itt nem rontotta az összképet más).  A frissebb példányok is ritka és/vagy autótörténeti jelentőségű példányok, mint például a homologációs célokat szolgáló, gyakorlatilag rendszámos versenyautó Mercedes CLK GT1 vagy a Mercedes SLR AMG szupersportkocsi  (egyetlen kereskedőnél rögtön két darab, és még egy szép példány a következő teremben). Ezeket a nemes gyűjteményeket már rendszerint szakemberek és restaurátorok gondozzák, egy-egy stand többnyire egy-két tucat autóból áll.

A specialsták között is kiemelkedik a Brabus, amely  sokáig az elmebeteg  teljesítmény-tuningjáról volt nevezetes, manapság egyre inkább aktív a klasszikus autók restaurálása és stílszerű tuningja terén. Frankfurtban az oldtimer standja ugyanolyan látványos volt, mint az új(szerű)t autókra szakosodott termékválasztéka (a hatkerekes G osztállyal vagy a csillagos eget mintázó tetejű tárgyalóbusszal).

 

A mennyiség és a minőség egyaránt letaglóz itt, az 1. csarnokban parkoló flotta piaci értékét néhány százmillió euróra saccolom. Nehéz is kiemelni konkrét darabokat, de nekem mg ebből a falhozatalból is különösen tetszett a Delahaye Coupé, amely annyira megelőzte a korát, hogy még ma is dögösnek hat.

Ugyanakkor ne várjon senki olyan látványos gyári standokat, mint a testvérrendezvény Essen Techno Classicán, ami gyakorlatilag egy nemzetközi autószalon oldtimerekkel. Ezúttal az egyetlen (félig) gyári jelenlét a Toyotának tudható be, a helyi kereskedő lelkes Toyota és Lexus standját a kölni Toyota központ által menedzselt Toyota Gyűjtemény erősíti. Aki még nem járt náluk feltétlenül nézzen be, minden hónap első szombatján nyílt napot tartanak.

A csarnok fő attrakciója, a rendezvény-szervező SIHA központi standja, olyan klasszikusokkal mint a sirályszárnyű 300SL  és nyalánkságokkal, mint a  Porsche 918 hibrid szupersportkocsi.

Az egzotikumokról nem is beszélve, egy Gumpert Apollo vagy egy Koenigsegg nem mindennapi látvány, a nagyon látványos Spykerek talán egyedi darabok is.

A csarnok erősítést kapott a sinsheim-i műszaki múzeumból is. Sinsheim lenyűgöző autós gyűjteményt őriz, a sirályszárnyas SL-től a Vector W8-ig, míg Speyerben a Jumbo Jet-től a Buran űrkompig  a túlméretes járgányokat helyezték el. Ezúttal egy őrült hot rodot hoztak, ami bármelyik Mad Max film éke lehetne (víííéjt-víííéjt).

 

Sorozatgyártású járművek – kvázi gyári standok, beszállítók

Az EMS-nek is van egy része, amely egészen közel áll a hagyományos autószalonokhoz, akkor is ha nem mérhető azokhoz sem mennyiségben sem minőségben, mivel csak néhány márka vesz részt a helyi szintű képviselettel. Ebben az évben egy helyi Lexus kereskedés épített egy korrekt standot, amelyet a kölni Toyota gyűjtemény klasszikusaival erősítettek meg. Néhány példányt hoztak a jelenlegi modellsorozatból, de a tuningolt LC500-asok azért eléggé ellopják a show-t.

A Skoda standja állt a legközelebb áll ahhoz, amit egy nemzetközi autószalon a gyári kiállításától megszoktunk: a széria modellek mellett egy R csoportos Rallye versenyautó a Skoda esseni vezérmotívuma.

A Porschét a Motorsport részlege képviselte, szimulátorokkal és (verseny)szervízbemutatóval. Ez az a versenyrészleg ahol “díszítés” alapján valóban komoly értékesítés mehet. Ezen felül, a Porsche pár csarnokkal távolabb kiállította a 919 evo LMP1-es autót, ami még a nyugdíjazása után is tovább trollkodja a konkurenciát újabb abszolút körrekordokkal.

A Volkswagen jelenléte frissítő újdonság a párizsi betli után. Standjuk meglehetősen egyedi és látványos, az illusztris sztárvendég kellően kompenzálja az kis kiállítói területet. Aki nem ismerné, a WV ID R elektromos szörnyszülött tartja a Pikes Peak hegyi verseny abszolút rekordját. A rali világ valószínűleg még mindig gyászolja a Polo WRC távozását, de azért a Rallycross versenyautó világbajnoki címe jól mutatja a VW még mindig képben van. A Renault is a sport részleggel érkezett, kedvencem az új Alpine, annak utcai és versenyautó-valtozatát is elhozták.

 

Az EMS-en számos nagy beszállító részt vett, és az egyik legszebb standot a Toyo gumigyártó állította össze, lenyűgöző show-verdákkal, és vendégsztárként Ken Block részvételével. A Toyo igyekezett mindent kipiálni, a hoszteszektől az őrült terepjárókig. A Hankook rendszerint igyekszik felvenni a versenyt méretben és show-elemekben, visszafogottabb ázsiai hoszteszekkel és a látványos verdákkal, ugyanakkor teljesen más koncepciót követve.

Nagyjából itt jött el a félidő, ezért most tartok egy retorikai szünetet, a következő rész legalább annyira érdekes lesz de, egyes pillanataihoz azért kell majd gyomor. Aki nem bírja kivárni (amúgy van más nyalánkság is a sütőben), és bírja az angol nyelvet a folytatást megnézheti az egzostive-on, amíg össze nem sikerül hozni a magyar nyelvű posztot.

The Editor
The Editor
A non-partisan yet active car-maniac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Latest articles

Recent Comments

Christopher Robson on Hypercars in Maranello
The Editor on XC60 speed
The Editor on XC60 speed
béla on XC60 speed
béla on XC60 speed
béla on XC60 speed