Anything with an exhaust

An Automotive blog with a strong retrospective view

Hungarian Rendezvények

InterClassics Maastricht 2019: a hollandok leborulnak a Lancia nagysága előtt

A némileg hatásvadász cím apropója az, hogy  a 26. maastrichti InterClassics vasárnap zárta kapuit, így időszerű egy rövid képes beszámoló.

Az elmúlt 25 évben elismert és fontos oldtimer-rendezvénnyé fejlődött InterClassics az egyik első autós eseménye, és az autós bakancslistám stabil tagja. Az InterClassics története 1994-re nyúlik vissza, és az évek során a régió egyik  legfontosabb oldtimer-kiállításává és börzéjévé fejlődött, egy brüsszeli spin-off rendezvénnyel, amely az elmúlt években rendesen a fejére nőtt (sőt meg is haladta méretben és színvonalban), és a brüsszeli program rendre hozza az élmény-toplistám stabil középmezőnyét.

Még mindig élénken emlékszem a 2016-os maastrichti rendezvényre, ahol a szervezők a 100 éves BMW Múzeum legjavának támogatását élvezték. Nem sikerült közelebb jutniuk a valódi nehézsúlyú bajnokokhoz, mint a Retromobile és a Techno Classica, de egy igazán emlékezetes napot töltöttem akkor Maastrichtban. A brüsszeli társrendezvény pozitív benyomásai megadták a végső lökést, hogy vasárnap délután ellátogassak, ami utólag azért nem bizonyult akkora ötletnek.

Mivel vasárnap délután a show teljes terhelésen futott, a parkolóházak megteltek, és a csarnokokban alig lehetett közlekedni, hát még tisztességes fotókat készíteni (nekem nem is tűnt fel a díjazott magyar Citroen amiről a Totalcar is írt). Mondjuk ez az én hibám, minden általam ismert autókiállítás reménytelenül túlzsúfolt az utolsó (e négynapos rendezvény esetében az egyetlen) vasárnapon), de legalább motiváltabb vagyok az amúgy is csak angolul megírt brüsszeli InterClassics beszámoló folytatásának megírására, mivel a kiállítók többsége, sőt még az autók nagy része is fedte egymást  a két kiállításon. Aki teheti, javaslom, hogy valamelyik kevésbé zsúfolt napon látogasson el a rendezvényre.

A 2019-es InterClassics témája: La Grandezza della Lancia

A 26. maastrichti  InterClassics díszvendégeként a legendás múltú olasz Lancia márka állt a reflektorfényben.

A márka több mint 100 éves történetének emlékezetes modelljeit a holland és belga Lancia-klubokkal valamint egy-két múzeummal együttműködve válogatták össze (utóbbiak között a fő érdem a Louwmané, ami az egyik kedvenc autós múzeumom).

A Vincenzo Lancia által 1906-ban alapított Lancia márka mindig is nevezetes volt műszaki innovációjáról. Ezt remekül szemlélteti az 1922-es Lancia Lambda, amely az első önhordó karosszériás személyautó, vagy amikor a háború után a márka bemutatta a világ első szériagyártású V6-os motorjával szerelt Aureliát, amely egyúttal az első Granturismóak tekintett verda, a mai modern luxus sportkocsik első vegytiszta példánya. A Lancia-t a FIAT 1969-ben vásárolta meg, a FIAT időszakot pedig jónéhány érdekes példány képviseli. 

A háború előtti modellek számos műszaki úttörést vezettek be, mint például a Kappa, az egyik legnagyobb négyhengeres (szerény ötliytis) benzinmotorral, amelyet valaha készítettek, és a kocsi maga meglehetősen sikeres lett: 1810 és 1922 között 1810 Kappa készült.

Az 1935-es Belna Eclipse változatot Franciaországban szerelték össze, 1934 és 1936 között. A híres francia karosszériaépítő Pourtout tervezte a Belna lélegzetelállító Eclipse kupé-kabrió változatát. A bemutatott modell egyike a két fennmaradt példánynak, amiért a legtöbb gyűjtő most odaadná fél karját.

Egy másik gyönyörű Art Deco modell az 1930-as évek Lancia-sorozatának csúcsmodellje, a Lancia Astura. Az akkor még karrierje kezdetén álló Battista „Pinin” Farina  egyik korai munkája a „Tipo Bocca” sorozat.

A motor legendásan csendes volt, és a maximális 130 km/órás sebességet  kényelmesen mozgatta a tekintélyes korosszériával. Mussoliniék a Lancia Asturát választották hivatalos kormányzati járműnek, bár ez természetesen már nem jelent akkora reklámot a márka számára, mint akkor : ) .

A háború utáni Lancia-felhozatal remekül szemlélteti a nagymúltú  márka minden aspektusát, az 50-es évek a luxus GT-i és sportkocsijaitól a ralye-bajnok Stratoson és a Delta HF Integralén át a modern időkig, amelyet többek között az egzotikus és ritka Hyena és a Thesis egy 2006-os Centenario évfordulós különleges kiadása képviseli.

Ami a rendezvény többi részét illeti, nem volt könnyű a tisztességes fényképek készítése, ezért kicsit belehúzok majd a régóta elhúzódó brüsszeli InterClassics cikk második részének befejezésére, mivel az oda elhozott autók többsége itt is tiszteletét tette.

A non-partisan yet active car-maniac.